joi, 28 martie 2013

MINIPROIECT EDUCATIV - MARTI, 2.04.2013, ORA 8


SA PROTEJAM NATURA, COPACII!

TIP ACTIVITATE: activitate de educație ecologică și de protecție a mediului

SCOP:  Antrenarea in activitati de protejare a naturii.

OBIECTIVE:
-        Constientizarea importantei naturii si a impactului acesteia asupra vietii omului;
-        Cunoasterea problemelor naturii;
-        Cunoasterea importantei existentei copacilor in viata noastra;

ACTIVITATI:

1.  Realizarea unui blogg pe Internet cu aceasta tema;à http://saprotejamnatura.blogspot.ro/
2.      Strangere de hartie reciclabila si ducerea ei la punctul de colectare;
3.      Strangere de baterii uzate si aruncarea lor la punctele de colectare;
4.      a) Realizarea de pliante/fluturasi cu sfaturi pentru protejarea naturii; b) Impartirea pliantelor/fluturasilor in oras;
5.      Activitate de ecologizare a parcului sau a altei locatii din oras;
6.      Analiza activitatilor si concluzii de final – la un pahar de suc  - o locatie din oras, gen Café Journal.

IMPORTANTA COPACILOR IN VIATA NOASTRA

        
          1.   Copacii reduc poluarea. Fruzele lor captează particulele de praf ce plutesc în aer, în acest fel evitând problema de a inhala acest praf.

       2.   Plantele faţă de fotosinteză dezvoltă şi alte procese, cum ar fi evapotranspiraţia. Frunzele eliberează vapori de apă ce răcoresc şi fac mai umed aerul.
              3.    Reducerea poluării sonore. Frunzele pot acţiona ca nişte amortizoare faţă de zgomotul generat de trafic şi în general de tot cea ce pune în mişcare oraşul. 
            4.   Fiecare copac funcţionează ca un adevărat ecosistem. În el trăiesc păsări, insecte şi multe alte forme de viaţă. Dacă tăiem un copac, tăiem şi viaţa tuturor fiinţelor ce trăiesc în el sau cu ajutorul lui.
      5.   Rădăcinile copacilor reţin apa din ploaie. Acestea îi permit să se ducă încet spre sol până la râuri, menţinând fluxul stabil şi de multe ori evitând inundaţii sau secete.
    6.   Protejarea solului. Copacii evită eroziunea solurilor susţinând particulele acestuia cu ajutorul rădăcinilor.
     7.   Toate aceste lucruri sunt importante, însă unul din cele mai importante este eliminarea CO2 din spaţiu. Arborii sunt plămânii unui oraş, prin procesul de fotosinteză ei duc la preluarea CO2 din atmosferă şi eliberează oxigenul necesar pentru viaţa oamenilor şi a tuturor fiinţelor.
    8.   CO2 este un gaz cu efect de seră, iar înmulţirea copacilor din planeta noastră ar ajuta la micşorarea cantintăţii gazelor responsabile a schimbării climatice, care şi ea la rândul ei conduce la încălzirea globală.

SFATURI PENTRU PROTEJAREA NATURII



o   Afla unde ajunge gunoiul tau; cauta in zona unde locuiesti punctele de colectare a deseurilor reciclabile.
o   Sorteaza deseurile; este cea mai simpla metoda de a proteja planeta de poluare.
o   Bateriile, becurile, neoanele contin substante nocive, de aceea trebuie duse la punctele de colectare ce se gasesc de obicei la supermarketuri.
o   La cumparaturi foloseste sacose de panza sau rafie. Sunt rezistente, se pot curata, repara, chiar personaliza si nu te lasa…la greu. Daca trebuie totusi sa cumperi o sacosa, atunci alege una ecologica.
o   Cumpara obiecte sau obiecte casnice (paturi, covoare, prosoape) cu un procent ridicat sau 100% de fibre naturale (bumbac, in, lana).
o   Cumpara electrocasnice din clasa economica A, adica cu cel mai mic consum de energie.
o   Cand mergi la picnic sau in excursie, nu arunca deseurile in jur.
o   Protejeaza Natura:  admira florile fara sa le rupi. De ele, se vor bucura si altii, vor creste si vor face seminte pntru a da nastere altor flori.
o   Nu scrijeli copacii, nu le rupa crengile inutil; prin acea rana insectele pot ataca copacul care se va usca inainte de vreme.
o   Foloseste apa potabila cu moderatie; nu lasa robinetul deschis fara rost. Nu lasa neaparat un robinet stricat ce picura incontinuu.
o   Incearca sa inlocuiesti baia cu dusul; in timpul unei bai se folosesc pana la 120 litri de apa, in timp ce la dus de 3 ori mai putin.
o   Stinge becul cand iesi din camera si nu lasa electrocasnicele in prize cand nu le folosesti. Cand folosesti calculatorul nu e neaparat sa tii becul aprins in camera.
o   Pentru a reduce consumul de gaz, gateste cu oalele acoperite cu capac.
o   Nu arunca in chiuveta uleiul ramas in tigaie dupa gatit, ci arunca-l la gunoi. 1 litru de ulei face aproximativ un million de litri de apa sa devina nepotabila.
o   Nu incalzi locuinta in exces; fiecare grad in plus creste consumul de energie cu 10%.

SA PROTEJAM NATURA/COPACII!

LICEUL TEORETIC "STEFAN CEL MARE" RM. SARAT
MINIPROIECT DESFASURAT IN ZIUA DE MARTI, 2.04.2013, 
IN SAPTAMANA "SA STII MAI MULTE, SA FII MAI BUN!"


CE ESTE NATURA?
Natura este lumea materiala, lumea organica sau anorganica, totalitatea fiintelor si a lucrurilor din Univers, lumea fizica inconjuratoare, cuprinzand vegetatia, formele de relief, clima.
Intr-un singur cuvant, natura ne ofera viata, viata de care avem nevoie. Natura este locul unde se intoarce omul sa-si ia energia de care are nevoie. Natura nu este numai casa noastra, natura este viata.

CARE SUNT PROBLEMELE NATURII?
1.      Poluarea. Una din principalele probleme ale lumii in care traim este poluarea. Lumea se afla in continua poluare. Cele mai raspandite materiale nefolositoare sunt gunoaiele. De obicei, drumul gunoielor, sfarsesc la periferia orasului,  in gropi existente sau pe locuri virane, unde se acumuleaza in gramezi imense, acceptate ca servituti inevitabile, uratind peisajul, poluand solul, aerul si apele subterane. Si mai grav e ca o buna parte din aceste gunoaie, indeosebi materialele plastice, sunt extrem de rezistente la actiunea bacteriilor si, practic, nu se recicleaza pe cale naturala. Alte elemente care duc la poluarea naturii: prin arderea a aproape opt miliarde de tone de combustibil conventional se arunca anual in atmosfera aproximatim un miliard si jumatate tone de cenusa, praf si gaze. Pe langa arderea combustibililor: carbune, petrol, lemn, gaze naturale – probleme asemanatoare creeaza si alte industrii, indeosebi chimica, metalurgica, unele ramuri constructoare de masini, industria ali-mentara etc. – ca si circulatia automobilelor, avioanelor, trenurilor,vapoarelor etc.
2.      Scaderea suprafetelor arabile. Cu totii depindem de stratul subtire si roditor de la suprafata Pamantului, de unde se extrag totalitatea resurselor necesare vietii. Din nestiinta, lacomie, neglijenta sau din alte cauze, omul tinde sa-si pericliteze izvorul vietii. Milioane de hectare dintre cele aflate in productie devin improprii cultivarii, datorita tot actiunii omului. Zeci de milioane de hectare de soluri productive sunt “devorate” de drumuri, de uzine si de orase, si asta de cand omul a inceput sa lupte impotriva naturii.
3.      Despaduririle. De la primul arbore dobarat, si pana in prezent, padurile au pierdut mai mult de jumatate din intinderea lor.Timp in care oamenii s-au multiplicat de sute sau chiar de mii de ori. Distrugerea padurilor, carora li se datoreaza in cel mai inalt grad stabilitatea si calitatea a trei elemente fundamentale ale vietii oamenilor: solul, aerul si apa, s-a soldat de-a lungul timpului cu efecte dezastruoase. Padurea exercita cea mai puternica actiune purificatoare asupra aerului , absorbind bioxidul de carbon si restituindu-l sub forma atat de necesarului oxigen. Intr-un cuvant, fara paduri suficiente, dezvoltarea si, la urma urmelor, viata insasi nu sunt posibile.
4.      Scaderea rezervelor de apa potabila. Populatia lumii are la dispozitie pentru consumul personal si pentru activitatile sale economice numai in jur de 1 la suta din volumul de apa dulce, respectiv cea din rauri, fluvii, lacuri si din unele panze freatice. Chestiunea e ca 97 la suta din apa globului este sarata, iar din restul de 3 la suta, cea mai mare parte, se afla in ghetari. In ansamblul poluarii, ponderea apelor uzate menajere si industriale este covarsitoare. Daca la poluarea aerului imaginea-simbol este oferita de arborii “perforati” de “ploile acide”, la poluarea apei expresia caracteristica ar putea fi considerate “mareele negre”, adica poluarea cu petrol a marilor si oceanelor lumii, avand efecte dezastroase asupra florei si faunei marine.

CE AM PUTEA FACE?
Oare pana cand mai putem dormi linistiti fara sa ne gandim la aceasta problema, care pe zi ce trece influenteaza negativ din ce in ce mai mult natura, adica casa in care traim si ne desfasuram activitatile de zi cu zi? Ce se poate face cu aceasta problema? Cine poate contribui,cine poate da o mana de ajutor? Ei bine raspunsul e foarte simplu, oamenii, noi toti, care traim in aceasta lume minunata. De la cel mai mic la cel mai mare putem ajuta natura, mai degraba ne ajutam pe noi ajutand natura. Dar mai intai de toate trebuie sa stopam toate lucrurile care duc la distrugerea naturii. Trebuie sa informam oamenii care, poate din nestiinta, distrug natura. Posturile Tv care au tema principala natura, sunt prea putin urmarite de tinerii din ziua de azi, si de ce nu de majoritatea oamenilor.
-        Inca din scoli ar trebui sa se discute pe aceasta tema: natura. Copiii pot avea un rol important la protejarea naturii.Trebuie sa-i facem sa inteleaga si sa-i indrumam spre lucruri frumoase si importante pentru viata lor.
-        De la tricouri imprimate cu poze si zicale gen: Ocrotiti natura! sau Natura e casa ta!
-        Pliante despre mediul in care traim si care ne inconjoara;
-        Actiuni prin plantarea arborilor in parcuri
-        Strangerea gunoaielor din locurile publice, de pe strazi sau alte locuri;
-        Informarea oamenilor prin toate metodele posibile;
-        Introducerea in scoli a unei noi materii despre natura si ocrotirea ei.
Idei si solutii avem multi dintre noi, dar oare cand vom avea puterea si resursele necsare de a spune STOP poluarii si distrugerii naturii? Multi ar trebui sa ne intrebam pana cand se mai poate trai asa?
Parerea mea ca ar trebui sa ca oamenii sa inteleaga si sa stie ce este aceea DEZVOLTARE DURABILA sau ECODEZVOLTARE.

ECODEZVOLTARE = (ecodevelopment) Concept operational care implica amenajarea teritoriului in concordanta cu utilizarea lui rationala, mentinerea unor proportii judicioase intre terenurile agricole, paduri si pajisti, drumuri, localitati, precum si asigurarea celor mai bune habitate pentru om si celelalte vietuitoare.